Versmondó versenyt évről évre márciusban rendez az egyesület a hajdúböszörményi általános iskolásoknak, valamint a térség középiskolásainak.

Az általános iskolások versenyére – ha a jogelődöket is beszámítjuk – 28. alkalommal megszakítás nélkül került sor. A középiskolás diákoknál a 7. versenyt szerveztük.

 

A rendezvények során újabb rekordok dőlnek meg. Az általános iskolások közül már ötvennél is többen jelentkeztek, több mint százan ültek a teremben a kísérőket és az érdeklődőket is hozzászámolva. Úgy tűnik, a következő években már válogatók, elődöntők szervezésére is számítanunk kell.

A középiskolásoknál már nem csak nevében vált valóban térségivé a találkozó. Ténylegesen a Hajdúvárosok vetélkedőjévé nőtte ki magát, hiszen hat településről érkeznek fellépők. Ezt túlszárnyalni szintén komoly kihívást jelent a szervezőgárdának.

További újdonságot jelentett a verseny történetében, hogy – eddigi munkánk elismeréseként – a versenyek bekerültek a Bánffy György Szalon Országos Versünnep rendezvénysorozatába. Ennek eredményeként mindkét verseny legkiemelkedőbb produkciója meghívást kap a budapesti Játékszínben megrendezett gálaműsorra.

A Széchenyi István Vers- és Prózamondó Versenyek minden ellenkező hatással szemben is élnek, és egyre népszerűbbek. Hozzátartoznak Hajdúböszörmény kulturális életéhez, és várják nemcsak a pedagógusok, a diákok, de egyre többen az irodalmat kedvelő közönség is.